Gallus hall

Terrafolk in Simbolični orkester, dirigent Izidor Leitinger,

22. oktober 2011 ob  19.30, Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana


Skupina Terrafolk je poleg samostojnega nastopanja v 11 letih delovanja sodelovala z različnimi orkestralnimi zasedbami. To sodelovanje se je začelo leta 2004. Kmalu za tem je skupaj s Simfoniki RTV Slovenije v Ljubljanskih Križankah razprodala dva zaporedna koncerta, ki sta tudi ob televizijskih ponovitvah požela veliko naklonjenost občinstva. Kasneje je Terrafolk z dirigentom Izidorjem Leitingerjem gostovala tudi pri Jenski filharmoniji v Nemčiji.

Sodelovanje z etabliranimi orkestri zbudilo idejo po orkestru, ki bi znal izvjati tudi tehnike ljudskih glasb, ritmičnih partitur in bi delal tudi z drugačnimi informacijskimi tehnologijami, kot orkestri evropskih držav zadnjih nekaj sto let. Ustanovili so Simbolični orkester (Symbolic orchestra). Vodilni godalci Simboliki izvajajo tako delavnice za mlade glasbenike – Godalkanje. Zavzemajo se, da bi se po vzoru večine evropskih držav glasbena raznolikost lahko poučevala tudi v okviru javnega izobraževanja. Z izbranci podmladka se vedno znova oplajajo vrste Simboličnega orkestra.

Za koncert v Ljubljani so izbrali Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, katere akustika omogoča neposredni stik s publiko tudi v akustični izvedbi. Leto in pol po video snemanju koncerta v klubu Cankarjevega doma bo ob tem koncertu končno izšel tudi DVD 'Ledena trgatev' Terrafolk produkcije.

Terrafolk je imel vedno za vodilo, da določenemu sloju publike predstavi nov svet glasbe na način, ki ga je publika še sposobna sprejeti za svojega. Vsak prisluhne tudi glasbi, ki jo ne mara. Tako Terrafolk na »world music« festivalih izvede skladbo v death metal stilu in izvaja klasično glasbo na festivalu piva, Simbolični orkester pa uživa ob izvajanju klasične glasbe na ulici. Če ene ali druge srečate na svoji vsakdanji poti, jim lahko olajšajte trenutek in obtežite klobuk s kakšnim žlahtnim kovancem, bankovcem ali s svežo domačo zelenjavo.
Ċ
Bojan Cvetreznik,
9 Jan 2012, 15:29
Ċ
Bojan Cvetreznik,
9 Jan 2012, 15:36
Comments